Kondens på fönster

När luftfuktigheten är hög och kommer i kontakt med en kall yta uppstår kondens. Denna grundprincip är något vi inte kan förändra men det finns en medicin – god ventilation och välisolerade fönster.


Bild till Fönstermätning på verktyg som behövs

Under höst och vår, kanske framförallt på natten och i gryningen, uppstår det ofta kondens och imma på utsidan av fönstren. Detta fenomen kan väcka frågetecken, framförallt när det blir svårt att spana på grannen eller följa harens upptäcktsfärd över gräsmattan.

Anledningen till kondensen är att yttertemperaturen på det utvändiga glaset är lägre än uteluftens temperatur. Detta är tecken på ett välisolerat fönster. Då det inre glaset släpper genom minimalt med värme. När solen börjar värma upp luften försvinner kondensen ganska snabbt. Och eftersom att fönstrets utsida är tåligt mot hög fuktbelastning tar det ingen skada.

Har du däremot äldre fönster med sämre isoleringsförmåga dyker kondensen upp på insidan. Detta då det inre glaset, i motsats till ett välisolerat fönster, släpper igenom värme och kyls ned under natten. Glaset blir alltså kallare än vad det är inne i rummet.

Även om kondens på utsidan är ett bra tecken, kan det vara skönt att minska fenomenet och förbättra utsikten under morgonfrukosten. Detta kan göras genom att välja en glastyp som minskar kondensen, exempelvis antifogglas. Du kan också montera en markis som fungerar som en avskärmning mot den yttre luften eller montera fönstret inskjutet i fasaden.

Du kanske också gillar

Ange postnummer för att få riktade erbjudanden